Zo blijf je betrokken bij vrienden en familie

Chiel Boot avatar

Geschreven door 

Laatst gewijzigd op 

Je kent het wel, je bent flink hard aan het werken aan je bestuursjaar. Je doet er alles aan om een goed jaar te draaien en er komen duizend-en-één dingen op je af. Je wenst dat je 25 uren in een dag had, maar helaas zijn het er 24. 

Dit is de dagelijkse realiteit van veel studentbestuurders, dit was ook mijn dagelijkse realiteit toen ik nog studentbestuurder was. Ik neem jullie mee in een tool die ik zelf graag had gehad. Met het model uit dit artikel kan je visueel maken aan wie het belangrijkst is om je tijd aan te besteden. 

Waarom is dit nu belangrijk? 

Tijdens je bestuursjaar vergeet je weleens de mensen die eigenlijk heel erg belangrijk zijn, je vrienden van thuis, je ouders, je opa en oma. Deze mensen verdienen het vaak niet om vergeten te worden, daarom geef ik jullie dit model. Laten we het model de Matrix van Betrokkenheid noemen.

De basis

We gaan samen het model opbouwen. Om de basis te leggen pakken we de Eisenhower matrix. In deze matrix kan je taken verdelen aan de hand van of ze wel/niet urgent en/of belangrijk zijn. Ken je de Eisenhower matrix nog niet? Lees dan nu eerst even het blogartikel over de Eisenhower matrix!

Het krachtenveld

Wat we nu doen is dat we drie cirkels over de Eisenhower matrix zetten. In de eerste cirkel passen je warme contacten en bij de buitenste cirkel horen de koude contacten. 

Kort door de bocht, kan je mensen indelen aan de hand van deze cirkels. Hoe verder van het midden iemand staat, hoe ‘kouder’ het contact is en dus hiermee hoe minder belangrijk deze mensen voor je zijn. 

Soms kan het voelen als of bijvoorbeeld je opa en oma niet urgent en niet belangrijk zijn. Dat zou volgens de Eisenhower matrix betekenen dat ze in het ‘delete’ kwadrant zitten, nu lijkt dat mij niet per se de wenselijke kant. 

De Matrix van Betrokkenheid

Wat we dus kunnen doen is dat we een duidelijke verdeling maken, we vullen mensen in de cirkels in. Vervolgens kunnen we zelf kijken of we vinden dat we deze mensen wel genoeg aandacht geven voor de plek waar ze op staan. 

Hoe nu verder? 

Ik zou je vooral willen meegeven om regelmatig bewust te kijken naar wie je aandacht geeft en waarom je die mensen aandacht geeft. Tijdens je bestuurjaar heb je niet alle tijd van de wereld. Het is dus belangrijk om je tijd goed en nuttig te gebruiken, ik hoop dat dit model je hier bij helpt!

+ berichten

Chiel is oprichter van studievereniging Educa, heeft een bestuursjaar bij het Overleg Studieverenigingen Hogeschool Utrecht (OSHU) gedaan, en is al meer dan 2,5 jaar actief in de medezeggenschap.

Wil je op de hoogte blijven?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief. Je weet het dan als eerste als we een nieuw blogartikel plaatsen!


Geplaatst op

in

door