Je bestuursjaar gaat van start. Je hebt er zin in. Vol enthousiasme pak je lekker veel taken op, dit wordt hét jaar dat jullie bestuur samen de vereniging naar een hoger niveau gaan tillen. Maar in de weken daarna heb je steeds meer het gevoel dat je meer werk doet dan je bestuursgenoten. De frustratie slaat toe.
Er zijn bijna geen besturen waar iedereen even hard werkt. Ook zijn er bijna geen besturen waarbij iedereen zich aan het aantal uren houdt dat in de vacature stond. Jouw bestuur is dus (waarschijnlijk) geen uitzondering.
Het kan natuurlijk zo zijn dat dit een illusie is: zelf zie je natuurlijk het meeste van je eigen werk, en misschien denken je bestuursgenoten er wel precies zo over. Maar wat als dat niet zo is? Wat als je van anderen hoort dat juist jij écht veel tijd in je bestuurstaken stopt?
In zo’n situatie kun je het beste een paar dingen doen. Als eerst: ga na wat voor tijdsinvestering jullie is voorgehouden toen je solliciteerde. Niet alleen wat in de vacature stond, maar ook wat er mondeling gecommuniceerd werd (“er staat X uur voor, maar het is eigenlijk meer” horen we iets te vaak). Stoppen je bestuursgenoten er wel minimaal zoveel tijd in?
Ga hierna het gesprek aan met je bestuur. Praat vanuit jezelf, en vertel wat jij ziet. Ga na of meer mensen vinden dat niet iedereen er even veel tijd in stopt. Wellicht komt dit door de vakken die iemand volgt, door een bijbaan, of moet diegene elke dag heen en weer reizen. Misschien vindt iemand het wel belangrijk om elke week een dag vrij te hebben.
Misschien voelt het als mosterd na de maaltijd, maar het is nooit te laat om het te hebben over hoeveel tijd iedereen kán investeren. Heb het met elkaar erover hoe je hier mee omgaat. Is het oké als dit af en toe afwijkt, bijvoorbeeld bij tentamens, vakanties of ziekte? Moet iemand gemiste tijd later weer inhalen?
Het hierover hebben is ontzettend belangrijk, het neemt onduidelijkheden weg. Wellicht begrijp je na dit gesprek veel beter waarom niet iedereen zo hard werkt als jij. Of vind je ineens dat je zelf best wel hard werkt. Misschien hadden je bestuursgenoten niet door dat ze er zo weinig tijd in stopten, en zullen ze vanaf nu wat meer oppakken.
Als je het idee hebt dat je harder werkt dan de rest, kun je je ontzettend ondergewaardeerd voelen. Alsof de successen van dat jaar voornamelijk door jou komen, terwijl het het hele bestuur wordt aangerekend. Aan de andere kant kan iemand die niet de meeste tijd in het bestuurswerk stopt zich heel bezwaard voelen, omdat ze niet zo hard werken als de rest.
Als je met dit gevoel zit, wil ik je echt op het hart drukken om het zo snel mogelijk te bespreken, dat maakt je bestuursjaar een stuk leuker.
Lars heeft bestuursjaren gedaan bij Studievereniging Indicium, Café HideOut en gemeenteraadspartij Student & Starter. Ook heeft hij er drie jaren in de instituutsraad en opleidingscommissie op zitten.