Wat kun je op je CV zetten na een bestuursjaar?

Lars van Scheijndel avatar

Geschreven door 

Laatst gewijzigd op 

Je hoort vast en zeker vaak dat een bestuursjaar, raadsjaar of andere functie naast je studie goed op je cv staat. Wellicht hebben je voorgangers je daarmee wel je functie ‘ingelokt’. Maar is dat ook echt zo? 

Het korte antwoord is: Ja! Het iets langere antwoord vind je hieronder. Daarin leg ik, als oud-bestuurder en oud-medezeggenschapper die nu ongeveer een jaar geleden is afgestudeerd, je uit hoe jij hier je voordeel uit kan slaan. 

Als bestuurder draag je op relatief jonge leeftijd veel verantwoordelijkheid en werk je veel zelfstandig. Dat vinden (potentiële) werkgevers fijn! In andere woorden: je kan aantonen dat je niet aan het handje meegenomen hoeft te worden, dat je eerder professioneel hebt samengewerkt en goed kan communiceren. 

Toch kan het lastig zijn om een goed antwoord te geven op de vraag “waarom is een bestuursjaar relevant voor deze functie?”. Sommige mensen zien zo’n bestuursjaar vooral als bier drinken, gezelligheid en vooral niet studeren. De echt grote lessen die je geleerd hebt worden dan over het hoofd gezien. Zonde! 

Met deze 5 redenen kun jij piekfijn uitleggen aan je volgende werkgever waarom jij je onderscheidt met dat bestuursjaar, raadsjaar of andere functie. 

Je kunt samenwerken

Ik begin met de meest voor de hand liggende vaardigheid. Denk even terug aan die projectgroepen van tijdens je studie. Niet elke projectgroep was even prettig om mee samen te werken. Vergelijk die nu met de mensen uit je bestuur of raad: kans is dat dat veel beter ging, en dat jullie veel over elkaar geleerd hebben. 

In deze functies werk je vaak ook veel nauwer samen dan bij een baan. Om 5 uur gaat iedereen daar naar huis, en heb je niets meer met elkaar te maken tot de volgende ochtend. In je nevenfunctie als student studeer je ook nog samen, ga je naar dezelfde borrels en activiteiten, etc. Als het niet botert tussen jou en iemand anders, word je veel meer gedwongen om daar iets aan te doen. 

Dat zet hopelijk in perspectief hoeveel je leert over samenwerken in een functie naast je studie ten opzichte van tijdens je opleiding. Dus vertel dit vooral wanneer je solliciteert voor een (eerste) baan! 

Communicatie

Je communiceert niet alleen met je medebestuurders of -raadsleden, maar ook met je achterban. 

Denk bijvoorbeeld aan het organiseren van een ALV: daarvoor moet je op tijd een datum en locatie regelen, die communiceren met je leden samen met de belangrijke stukken voor deze ALV, wijzigingen moeten gecommuniceerd worden, en na afloop moet iedereen op tijd de notulen ontvangen. 

Hetzelfde geldt voor communicatie omtrent activiteiten, incidenten, geld, etc. 

De meeste mensen krijgen tijdens hun studie niet met dat type communicatie te maken. Jij wel. Dus zet het in! 

Organiseren

Ook deze voelt misschien alsof het voor zich spreekt, maar niets is minder waar. Ik heb nu twee keer in een half jaar tijd voor m’n team op werk een uitje georganiseerd. Een keer uit eten, een keer lasergamen en uit eten. 

Voor jou en mij klinkt dat simpel. Maar daarvoor hebben meerdere collega’s geprobeerd zoiets te organiseren, en telkens stagneerde het. Toen het uitje eenmaal voorbij was, hoorde ik van iedereen dat het goed geregeld was, dat ze het leuk vonden. 

Als oud-bestuurder is zoiets organiseren iets dat je met twee vingers in je neus doet. Weer een vaardigheid voor je cv! 

Overzicht bewaren

De meeste nevenfuncties tijdens je studie zijn precies dat: een nevenfunctie tijdens je studie. Je bent daarnaast dus altijd nog aan het studeren, en mogelijk ook aan het werken, sporten, actief lid van een of meerdere verenigingen, sociaal bezig zijn, etc. Genoeg te doen dus. 

Goed nieuws: je agenda wordt na je studie waarschijnlijk nooit meer zo druk als nu. Dat betekent dat je nu een hoop leert over time-management en schakelen tussen verschillende taken! Check, op je cv. 

Functiespecifieke vaardigheden

Dit verschilt natuurlijk per functie. Een (oud-)voorzitter weet natuurlijk niet zoveel over financiën als een (oud-)penningmeester. Dat geeft niet, want die voorzitter heeft weer hele andere dingen geleerd. 

Ga dus eens na welke vaardigheden jij specifiek met jouw functie hebt opgedaan. Vraag dat eventueel aan je voorgangers, of bespreek het eens met je bestuur of raad! 

Misschien dat niet alles van wat ik genoemd heb specifiek voor jou geldt, maar dat betekent natuurlijk dat er weer andere vaardigheden zijn die je wél weer hebt. 

Er zijn er nog meer: netwerken, creatief denken, probleemoplossend vermogen, functies overdragen, ondernemerschap, om er maar een paar te noemen. . Ga eens brainstormen met je bestuur of raad over wat jullie elk op je cv kunnen zetten na dit bestuursjaar. 

Ik heb je nu een voorzet gegeven in hoe jouw bestuursjaar je gewild maakt op de arbeidsmarkt. Daar moet jij op doorpakken: je kent jezelf natuurlijk het best. 

Benieuwd naar meer van dit soort tips? Laat je mailadres hieronder achter, of volg ons op instagram

+ berichten

Lars heeft bestuursjaren gedaan bij Studievereniging Indicium, Café HideOut en gemeenteraadspartij Student & Starter. Ook heeft hij er drie jaren in de instituutsraad en opleidingscommissie op zitten.

Wil je op de hoogte blijven?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief. Je weet het dan als eerste als we een nieuw blogartikel plaatsen!


Geplaatst op

in

door