Wat kost het oprichten van een vereniging?

Lars van Scheijndel avatar

Geschreven door 

Laatst gewijzigd op 

Je hebt een gezellige club mensen bij elkaar gekregen. Samen gaan jullie het studentenleven op jullie eigen manier leuker maken. Dan kom je erachter dat een vereniging oprichten al gauw een paar honderd euro kost. 

Naast de kosten van het oprichten maak je natuurlijk nog meer kosten die je leven als eerste bestuur een stuk makkelijker maken. Je wilt natuurlijk niet de bankrekening van een van je bestuursgenoten gebruiken, dus er moet een eigen bankrekening komen. Er zal ook wel een website moeten komen. En jullie ledenadministratie en boekhouding moet ook ergens komen te staan waar het hele bestuur erbij kan. 

Wil je weten hoe je een begroting maakt? Check dan dit artikel.

Er zijn onderwijsinstellingen die precies genoeg geld geven voor het inschrijven bij de Kamer van Koophandel (€ 75) en het opstellen van statuten (de goedkoopste kost € 450, en die zit in Groningen). Als je binnen 25 km van Utrecht je vereniging wilt laten inschrijven, kost dat je al bijna € 800. Je hebt altijd meer geld nodig, dus ons advies is om altijd meer startbudget te vragen. 

Hieronder staat hoeveel je nodig hebt. Bij elke post staat aangegeven of het onder de Must-haves, Should-haves of Could-haves valt (dit heet de MoSCoW-methode). Er zijn ook nog Won’t-haves: deze zijn voor de meeste nieuwe verenigingen nog niet relevant. 

MoSCoWPostBedragAantalTotaalVoorbeeld
MustStatuten opstellen€1.000*1€1.000*https://www.degoedkoopstenotaris.nl/stichting-en-bedrijf/resultaat/producten/vereniging-oprichten/sort/tarief-asc 
MustKvK inschrijving€751€75https://www.kvk.nl/inschrijven/inschrijven-stichting-vereniging-of-vereniging-van-eigenaars/ 
MustBankrekening€9,9512 maanden€119,40https://www.rabobank.nl/bedrijven/betalen/rekening-openen/vereniging-of-stichting 
ShouldDomeinnaam (.nl en .com)€151€27,50https://www.vimexx.nl/domeinnaam/domeinnaam-registreren 
ShouldLedenbestand€8,5012 maanden€102https://www.e-boekhouden.nl/prijzen/verenigingen-stichtingen 
ShouldBoekhoudprogramma€9,5012 maanden€114https://www.e-boekhouden.nl/prijzen/verenigingen-stichtingen 
ShouldTraining€1.6501€1.650https://oncoursetrainingen.nl/onze-training/ 
CouldActiviteiten**€12510 activiteiten€1.250
CouldLidmaatschap lokale bond€251€25https://lsvb.nl/federatie/ 
CouldWebsite€812 maanden€96https://www.vimexx.nl/wordpress-webhosting 
CouldBestuurskleding€4001€400Trui, pak, overhemd of iets anders: iets wat bij je achterban past

* = Dit verschilt per notaris: zoek van tevoren uit hoe duur een notaris bij jou in de buurt is! 

** = Wij gaan nu uit van 10 activiteiten en gemiddeld € 125 per activiteit voor het eerste jaar, maar voel je vrij om hier meer voor te vragen! 

Alles bij elkaar opgeteld is het oprichten zo duur: 

Alleen de Must-haves€1.194,40
Must-haves + Should-haves€3.087,90
Must-haves, Should-haves en Could-haves€4.858,90

Met deze cijfers kun je naar je onderwijsinstelling stappen en overtuigd vragen om een startbudget. Dit kun je als de basis gebruiken voor jullie eerste begroting. 

Als je naar je onderwijsinstelling stapt, kun je altijd het beste hoog inzetten. Als het meezit, krijg je waar je om vraagt, en als het tegenzit zakken ze iets, maar kom je hopelijk nog steeds uit op waar je op gehoopt had. Leg goed uit waarom je het hele bedrag nodig hebt, en wat er gebeurt als jullie een bepaald deel niet krijgen. 

Je hebt nu een duidelijk overzicht van welke kosten er in het eerste jaar gemaakt gaan worden. Zo hoeven jullie niet je eigen bankrekening te gebruiken, worden er geen Excelbestandjes gebruikt voor administratie en kan niemand anders de domeinnaam van jullie vereniging claimen. Dit kun je als richtlijn gebruiken voor het aanvragen van startbudget bij je onderwijsinstelling. 

Mocht je je nu afvragen of wat je in de volgende jaren moet vragen ook ongeveer zo’n bedrag is: nee, dat is meer. Als alles goed gaat, gaat jullie vereniging groeien. Meer leden betekent meer impact, en daar kan jullie onderwijsinstelling natuurlijk best aan bijdragen. Een blogartikel dat bespreekt hoeveel geld je zou moeten en zou kunnen vragen volgt later.

Wil je die in je mail krijgen? Laat je mailadres hieronder achter!

+ berichten

Lars heeft bestuursjaren gedaan bij Studievereniging Indicium, Café HideOut en gemeenteraadspartij Student & Starter. Ook heeft hij er drie jaren in de instituutsraad en opleidingscommissie op zitten.

Wil je op de hoogte blijven?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief. Je weet het dan als eerste als we een nieuw blogartikel plaatsen!


Geplaatst op

in

,

door