Wat is je rol als bestuurder bij een activiteit?

Joram van Velzen avatar

Geschreven door 

Laatst gewijzigd op 

Het is zover! Na een uitgebreide voorbereiding van jullie commissie of bestuur is er een ijzersterke activiteit op poten gezet. Je bent aanwezig als bestuurslid en voelt je verantwoordelijk voor het goede verloop, maar wat is nou je rol? Is een borrel van je vereniging een avondje werken of vooral ontspannen en gezellig? Daar gaat dit artikel over.

Wie is er verantwoordelijk?

In het geval dat je activiteit door een commissie georganiseerd is, kan het soms lastig zijn om te bepalen wie er op die avond dient als aanspreekpunt en verantwoordelijke.

De regel die ik altijd heb gehanteerd: de commissie is het aanspreekpunt, het bestuur is eindverantwoordelijk. Dat klinkt misschien logisch, maar in de praktijk levert dit vaak spanning op. Bestuursleden willen betrokken worden en de boel onder controle houden en commissieleden voelen dat er in hun nek gehijgd wordt. Spreek uit naar je commissieleden wat je van hen verwacht en wat zij van jou kunnen verwachten. Dat maakt ieders rol duidelijker.

Bovenal: bedank en complimenteer je commissieleden tijdens en achteraf voor hun inzet. Ze doen het vrijwillig en niemand raakt gemotiveerder van kritiek.

Werk of privé?

Je bestuursjaar is een druk jaar, dus dan kan een activiteit ook soms aanvoelen als een moment om even te ontspannen. Je kan gezellig bijpraten met de mensen die je leuk vindt en op een borrel misschien een keertje een paar biertjes teveel doen, toch? Nou, dat is niet wat ik je zou adviseren. Hoewel jij misschien denkt dat je op dat moment in de privésfeer bent, zien anderen jou niet zo. Je vertegenwoordigt je vereniging en bent in functie. Oftewel: elke activiteit is bestuurswerk.

Samen delen, samen spelen

Als je op een activiteit van je vereniging bent en er zijn meerdere bestuursleden, maak dan met elkaar afspraken wie wat doet. Het is heus begrijpelijk als je een avondje rustig aan wilt doen, maar dan moeten je bestuursgenoten er wel echt staan. Desnoods maak je de afspraak dat jij je bestuurskleding niet aandoet, zodat het iets duidelijker is dat je niet volledig in functie bent op dat moment. Zo zorg je voor een balans tussen bestuursverantwoordelijkheid en ruimte om te spelen!

+ berichten

Joram is sociaal werker, heeft twee bestuursjaren bij Studievereniging Avanti gedaan, vijf jaar lang studenten vertegenwoordigd in de medezeggenschap en is oud-voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond.

Wil je op de hoogte blijven?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief. Je weet het dan als eerste als we een nieuw blogartikel plaatsen!


Geplaatst op

in

,

door