Elke bestuurder maakt het mee, jullie zijn lekker met jullie bestuur en na een bestuursvergadering een theetje/colaatje/biertje aan het drinken en jullie beginnen samen even heerlijk te klagen. Dat is toch even lekker zeg, waarom doen we dit ook alweer en wat zijn we toch eigenlijk ongezond.
Vaak spreken besturen intern met elkaar, leden, oud-besturen en misschien een raad van advies (RvA) of raad van toezicht (RvT). Een groot gemis hierin is dat besturen toch vaak het inhoudelijke contact met bestuurder van bijvoorbeeld een andere studievereniging overslaan omwille van de tijd. Dit is een groot gemis om drie redenen en die ga ik aan jullie vertellen!
Samen sparren
Het kan tijdens je bestuursjaar erg fijn zijn om met iemand die je kan vertrouwen, iemand die weet hoe een bestuur werkt en iemand die weet hoe het voelt om bestuur te zijn, te kunnen sparren over wat er bij jou in je organisatie allemaal gebeurt. Het kan in je bestuursjaar helpen om deze contacten op te zoeken en te sterken.
Samen sparren met bestuurders van andere studieverenigingen biedt tal van voordelen en is van cruciaal belang voor een succesvol bestuursjaar. Allereerst zorgt het voor een waardevolle uitwisseling van kennis en ervaringen. Elke organisatie heeft haar eigen unieke uitdagingen en successen, en het uitruilen van deze inzichten kan jullie helpen om zaken binnen jullie eigen organisatie goed op te pakken. Door te leren van de ervaringen van anderen, kunnen jullie efficiëntere strategieën ontwikkelen en mogelijke valkuilen vermijden.
Verder kan het sparren met bestuurders van andere verenigingen je persoonlijke en professionele netwerk vergroten. Deze contacten kunnen in de toekomst van onschatbare waarde zijn, zowel voor jullie vereniging als je eigen netwerk. Het opbouwen van relaties met andere bestuurders kan leiden tot samenwerkingskansen, het delen van kennis en middelen en zelfs vriendschappen voor het leven.
Dingen waarover je met andere kan sparren zijn:
- Invulling van functies/portefeuilles.
- Hoe je de balans tussen privé en werk goed kan bewaken.
- Hoe een sanctie op te leggen.
- Hoe een nieuw bestuur te vinden.
Samen organiseren
Met jullie eigen commissies kunnen jullie natuurlijk veel bereiken, maar in onze maatschappij is steeds meer vraag naar multidisciplinaire samenwerking. Daarom is het contact zoeken met andere bestuurders een geweldige kans om ook samen te organiseren. Door met mensen samen te werken uit andere sectoren kan dit in de toekomst meer begrip met zich mee brengen. Zo zou bijvoorbeeld een vereniging voor HBO-verpleegkunde een mooie samenwerking kunnen hebben met een vereniging voor geneeskundestudenten. Hetzelfde gaat natuurlijk op voor samenwerkingen tussen een vereniging voor docentenopleiding en een vereniging voor de PABO. Het organiseren van activiteiten met tegenpolen kan ook erg interessant zijn. Je ziet dan namelijk dat mensen opeens in contact komen die normaal volledig buiten hun sociale kringen liggen.
Samen ervaren
Het vervullen van een bestuursjaar bij een studievereniging is een uitdagende en lonende ervaring op zowel persoonlijk als emotioneel vlak. Naast het coördineren van evenementen en het beheren van de vereniging, is het essentieel om tijd vrij te maken voor gesprekken met bestuurders van andere verenigingen over hoe het met je gaat. Dit heeft meerdere waardevolle voordelen.
Allereerst bieden deze gesprekken een kans voor persoonlijke groei. Een bestuursjaar kan vaak overweldigend zijn en het delen van je ervaringen en uitdagingen met anderen kan verlichting bieden. Het kan jullie helpen om het stressniveau te verminderen en een gevoel van verbondenheid te creëren met mensen die vergelijkbare uitdagingen doormaken. Het is ook erg belangrijk om te benoemen dat openheid geven ook vaak gelijk staat aan openheid krijgen. Als jullie je openstellen naar anderen is de kans groot dat anderen zich openstellen naar jullie.
Daarnaast bevorderen deze gesprekken emotionele intelligentie en veerkracht. Door je gevoelens en gedachten te delen, ontwikkelen jullie een beter begrip van jezelf en leren jullie hoe je met stress, druk en conflicten om moet gaan. Dit zal niet alleen van pas komen tijdens je bestuursjaar, maar ook in jullie toekomstige carrières en persoonlijke relaties.
Kortom, het praten met bestuurders van andere verenigingen over hoe het met je gaat, is van onschatbare waarde voor jullie persoonlijke en emotionele welzijn tijdens een bestuursjaar. Het biedt een kans voor groei, veerkracht en het opbouwen van waardevolle relaties die je niet alleen tijdens je bestuursjaar, maar ook in de toekomst ten goede zullen komen.
Chiel is oprichter van studievereniging Educa, heeft een bestuursjaar bij het Overleg Studieverenigingen Hogeschool Utrecht (OSHU) gedaan, en is al meer dan 2,5 jaar actief in de medezeggenschap.