Model StudentenOrganisaties

Het Model StudentenOrganisaties (MSO) gebruiken we in onze trainingen. Dit model delen we graag met je, omdat we vinden dat je er ook gebruik van moet kunnen maken zonder eerst onze training af te nemen.

Het MSO bestaat uit vier fasen, welke in volgorde doorlopen kunnen worden. De eerste fase doorloop je dus tijdens het oprichten, de tweede wanneer je vereniging is opgericht, enzovoorts.

Je hoeft niet elke fase volledig af te hebben voordat je naar de volgende kunt. Het MSO is bedoeld als richtlijn, en geeft je een idee waar de kansen voor jullie vereniging liggen. Je hoeft niet alles van de startfase doorlopen te hebben om aan de slag te gaan met het oprichten van een Raad van Toezicht.

Oprichten

Wanneer je met een paar anderen een vereniging opricht, zit je in de oprichtingsfase. In deze fase ben je bijvoorbeeld bezig met het inschrijven bij de KvK, regel je een bankrekening en het eerste geld, leg je contact met je onderwijsinstelling.

Starten

Heb je de oprichting volledig achter de rug? Dan kun je nu aan de slag met de startfase. Hier ben je bijvoorbeeld bezig met je eerste leden werven en activiteiten organiseren. Ook regel je een logo, en de eerste commissies die je helpen bij de vereniging draaien.

Continuïteit

Na een paar jaar zijn de oprichters en eerste bestuurders niet meer zo betrokken, dan wordt het belangrijk dat de vereniging op eigen benen leert staan. Dit, samen met verschillende andere dingen, gebeurt in de continuïteitsfase.

Professionalisering

Wanneer een vereniging langere tijd bestaat en goed draait, is het de moeite waard om te kijken naar bijvoorbeeld een professionele website en boekhoudprogramma, een alumniprogramma en invloed via de medezeggenschap of studentenraden.

Ons advies is: loop het model door, kijk wat jullie vereniging al voor elkaar heeft, en waar er nu grote stappen gezet kunnen worden. Als je graag wilt dat wij je daarbij helpen, vraag dan vrijblijvend om meer informatie.

Samen dit model doorlopen?

In onze training doorlopen wij, Chiel, Joram en Lars, samen met jullie bestuur, het MSO. We delen ook voorbeelden uit de praktijk, geven advies voor specifiek jullie organisatie en zorgen er zo voor dat jullie eindigen met een plan dat jullie helpt de organisatie naar een hoger niveau te tillen.

Meer weten? Vul hieronder het formulier in. Als je eerst wat vragen hebt, kun je hier contact opnemen.

  Naam studentenorganisatie*

  Voor welke organisatie wordt de training aangevraagd?

  Contactpersoon

  Vul hieronder jouw gegevens in.

  Gegevens aanvragende organisatie

  Wat zijn de gegevens van de aanvragende organisatie?

  Opmerkingen

  Waar ligt jullie behoefte? Wat voor training zijn jullie naar op zoek?