Bij OnCourse Trainingen begrijpen we dat elke studenten- en jongerenorganisatie uniek is, met eigen uitdagingen, doelstellingen en behoeften. Daarom zorgen we dat onze trainingen ontworpen worden om precies aan te sluiten bij wat jullie organisatie nodig heeft om de volgende stap te zetten.
Persoonlijke aanpak
Wij geloven niet in een ‘one-size-fits-all’ benadering. Onze trainers nemen de tijd om jullie organisatie te leren kennen, de specifieke uitdagingen te begrijpen en de doelstellingen die je wilt bereiken. Op basis van deze inzichten ontwikkelen we een gepersonaliseerd trainingsprogramma dat naadloos aansluit bij de behoeften van jullie bestuur.
Divers aanbod aan trainingsthema’s
We bieden een breed scala aan thema’s die kunnen worden aangepast en gecombineerd om jullie perfecte training samen te stellen. Enkele voorbeelden van de thema’s waarin wij gespecialiseerd zijn, omvatten:
Communicatie en Promotie
Ontwikkel strategieën voor effectieve communicatie, de branding van je organisatie en het gebruik van sociale media om de zichtbaarheid en impact van jullie organisatie te vergroten.
Efficiënt en gezond besturen
Versterk jullie vaardigheden om te kunnen omgaan met stress en werkdruk, leer prioriteiten stellen en efficiënt te werken.
Ontwikkeling van je Organisatie
Leer hoe het aantal actieve leden vergroot, hoe je de interne administratie op orde brengt en hoe je ijzersterk een ALV door komt.
Financieel beheer
Leer alles over budgettering, acquisitie, financiële planning en het beheren van organisatiefinanciën om de financiële gezondheid van jouw organisatie te waarborgen.
Evenementenplanning
Van idee tot uitvoering, onze trainingen bieden de tools en technieken om succesvolle evenementen te organiseren.
Samenwerking
Creëer een sterker bestuur door het verbeteren van samenwerking, conflicthantering, crisismanagement en het bouwen aan een positieve organisatiecultuur.
En nog veel meer
Hieronder vind je wat voorbeelden van onderwerpen waar wij trainingen over geven:
Verdubbel het budget van je organisatie
Als studentenorganisatie is budget soms een zware bottleneck. In deze training ga jij aan de slag met het budget van je organisatie verhogen. Haal het onderste uit de kan en maak je organisatie (weer) financieel gezond!
In 2 uur tijd organiseer je een grote activiteit
In een training van (ongeveer) 2 uur doorlopen we het hele proces van het organiseren van grote activiteiten. Introducties, studiereizen en wintersport: na deze training weet je precies hoe je ze organiseert, en hoe je tegenslagen vlot oplost.
Crisismanagement 101
Crises plan je niet, die overkomen je gewoon. Dan is het handig als je alvast weet hoe je het beste met zo’n crisis om kunt gaan. In deze training geven we de handvatten mee om in te spelen op elke crisis die je tegen kan komen. Zo houd je in een stressvolle situatie altijd het hoofd koel.
Zo bestaat je organisatie over 10 jaar nog steeds
Doordat studentenorganisaties (meestal) jaarlijks het stokje overdragen, kan de overdracht snel fout gaan. Van één mislukte overdracht kun je nog jaren last hebben. In deze training krijg je scherp hoe je de kans dat dit gebeurt zo klein mogelijk maakt.
Alle neuzen dezelfde kant op: Hoe maak je een Jaarplanning?
Organisaties draaien op mensen, en ze draaien het beste als alle neuzen dezelfde kant op staan. Hoe krijg je dat voor elkaar? Met een jaarplanning! Wij leren je hoe je die opstelt, en hoe je ervoor zorgt dat iedereen in je organisatie hem steunt en uitvoert.
Digitaliseer je organisatie: 3 gratis toptools die jouw werk makkelijker maken
Als bestuurder ben je al druk genoeg, gelukkig zijn er allerlei handige tools die jou meer werk laten doen in minder tijd. Zo zet je tóch een steengoed bestuursjaar neer, en houd je meer dan genoeg tijd over voor je studie en gezelligheid.
Kunstmatige Intelligentie: Zo pas je dit toe in je organisatie
ChatGPT, DALL-E, MidJourney en allerlei andere AI-tools schieten als paddenstoelen uit de grond. Wellicht zie je door de bomen het bos niet meer, want wat moet je waarvoor gebruiken, en hoe gebruik je ze het makkelijkst? In deze training leer je vliegensvlug hoe je meesurft op de nieuwste AI-ontwikkelingen.
Prominent aanwezig bij je doelgroep: Marketing voor Studentenorganisaties
Als studentenorganisatie wil je natuurlijk dat je kan waarmaken waar je voor bestaat. Je wilt mensen iets bieden, maar hoe zorg je ervoor dat die mensen bij jou uitkomen? In deze training leer je hoe jouw organisatie nóg zichtbaarder is voor je doelgroep!
How To ALV: In 2 uur tijd leer je alles over Algemene Ledenvergaderingen
ALV’s zijn een vak apart. De nieuwe leden raken maar niet geïnteresseerd, oude leden blazen van de hoge toren en je voorgangers zijn aan het regeren vanuit hun graf. In deze training leer je de best practices om iedereen tevreden te houden, zodat je als bestuur stevig in je schoenen staat tijdens de ALV’s.
Functiespecifieke trainingen
Een training speciaal voor voorzitters, penningmeesters en andere bestuursfuncties. We spelen in op de grootste knelpunten en behandelen casussen van deelnemers, zodat we van elkaar kunnen leren.
Bespeel de media: Woordvoering voor Dummies
Als de media interesse in je organisatie heeft, is dat niet altijd goed. Ze kunnen prikkende vragen stellen, en zelfs als je denkt het goede antwoord te geven kun je er flink naast zitten. In deze training leer je hoe je zorgt dat de lastige vragen van journalisten in jouw voordeel werken.
Geen inwerking! Wat nu?
Een inwerking is noodzakelijk, maar niet altijd vanzelfsprekend. Een bestuursjaar is niet niks, maar als niemand je de ‘handleiding’ heeft gegeven, heb je geen idee wat je te wachten staat. Gelukkig kunnen wij je op weg helpen tijdens deze training!
Slechtnieuwsgesprekken
Iemand die is afgewezen voor een bepaalde functie, een activiteit dat niet door kan gaan of een commissie die minder budget krijgt: niet alle gesprekken die je als bestuurder voert zijn leuk. In deze training leer je hoe je het slechte nieuws zo goed mogelijk kan brengen: prettig voor zowel jou als degene die het nieuws ontvangt.
Campagne voeren
Eens in de zoveel tijd vinden de medezeggenschapsverkiezingen plaats bij onderwijsinstellingen. Dan moet je, als je wilt dat mensen op je stemmen, campagne gaan voeren. In deze training brengen we je een stapje dichter bij die zetel door je alle fijne kneepjes van de campagne te leren!
Bestuurswerving
Alle goede dingen komen ten einde, net als je bestuursjaar. Dan moeten er wel opvolgers zijn! Bestuurswerving is niet niks, en het liefst begin je al vroeg in je bestuursjaar met potentiële opvolgers warm maken. In deze training leer je hoe je een nieuw bestuur werft, of je nu wel of niet op tijd bent begonnen.
Vergadertechnieken
Vergaderen doe je een paar uur per week. Met je bestuur, maar misschien ook met commissies. En na je bestuursjaar zul je ook nog vaak genoeg vergaderen. Hoog tijd voor een training! Zo houd je de vergadering zo kort mogelijk, wordt iedereen gehoord en sta je 1-0 voor wanneer je solliciteert voor je eerste baan.
Feedback geven en ontvangen
Dit is de één van de belangrijkste trainingen die een team kan volgen. Je leert niet alleen hoe je het beste feedback kunt geven en ontvangen, maar ook hoe je teamgenoten dat het liefst doen. In deze training krijg je dus de handvatten om de rest van de samenwerking als team te groeien.
Macht en Invloed
In het leven spelen macht en invloed altijd een grote rol. Je kunt er veel mee bereiken, en als jij het niet inzet doet je concurrent dat wel. In deze training delen we graag alle geheimen van het uitoefenen van macht en invloed.
Jij in een krachtenveld
De dingen die je wilt bereiken liggen zelden voor het grijpen. Er zijn genoeg mensen die overal wat van vinden. De een gunt je meer dan de ander, en niet iedereen is makkelijk te overtuigen. Met de Krachtenveldanalyse breng je duidelijk in kaart wie je mede- en tegenstanders zijn, en hoe je daar mee omgaat.
Balans tijdens je bestuursjaar: Fysieke en mentale gezondheid
Besturen is leuk, maar kan ook heel zwaar zijn. Als je niet oppast eindig je je jaar sneller dan gepland met een burn-out, haal je veel onvoldoendes of verwaarloos je het contact met de mensen waar je om geeft. Breng je jaar in balans en zorg ervoor dat je het veilig afrondt!
Vertrouwen en vertrouwelijkheid
Is jouw bestuur benaderbaar? Hebben je leden het idee dat ze bij iemand terechtkunnen als er iets is? Wat als ze iets kwijt moeten over het bestuur, kunnen ze dat dan met iemand anders delen? De valkuilen en oplossingen omtrent vertrouwen en vertrouwelijkheid leer je in deze training.
Hoe zorg je voor een financieel gezonde vereniging?
Financiële gezondheid is cruciaal voor een vereniging. Eén misstap, en de effecten zullen nog jaren te merken zijn. In deze training leer je wat je kunt doen om die financiële gezondheid te waarborgen. Zo behoed je je eigen bestuur, en je opvolgers, voor geldproblemen.
Ladder of engagement & engagement funnel
Studentenorganisaties draaien op mensen. Hoe meer mensen betrokken zijn, hoe groter de organisatie kan worden. Hoe betrek je ze, hoe houd je ze betrokken, en hoe voorkom je dat je organisatie implodeert? We vertellen je er alles over in deze training.
Uitval van een bestuurslid, wat nu?
Het uitvallen van een bestuurslid stond niet op de planning. Hoe analyseer je de situatie en wat doe je als dat gebeurt? Hoe voorkom je dat het bestuur, de leden en andere organisaties er last van hebben? We helpen je met het beperken van de gevaren, zo kun jij een razendsnelle doorstart maken.
Organisatie oprichten
Als je aan de wieg van een nieuwe organisatie staat, moet je met weinig ervaring grote keuzes maken. In deze training kijken we samen naar wat jullie belangrijk vinden, stellen haalbare en ambitieuze doelen, en zijn na afloop beschikbaar voor vragen.
Aansturen van commissieleden
Commissieleden zijn geweldig om te hebben: ze leveren een enorme bijdrage aan de organisatie. Sommige gaan als een stoomlocomotief aan de slag, maar zijn lastig te sturen, en anderen doen vooral wat je van ze vraagt, maar zijn niet altijd even enthousiast. In deze training leer je hoe je elk commissielid enthousiast en effectief laat bijdragen aan de vereniging!
Visionair vs. reactionair leiderschap
Als reactionair leider reageer je op wat er op je afkomt, als visionaire leider denk je altijd twee of meer stappen vooruit. Reactionair leiderschap zorgt ervoor dat je organisatie niet omvalt, visionair leiderschap zorgt ervoor dat je organisatie op een hoger niveau komt. Welke vorm pas jij toe, en hoe doe je dat het best?
Overdracht
De overdracht is de achilleshiel van studentenorganisaties. Je moet ze doen, en als ze één keer fout gaan is de impact enorm. Het luistert nauw, maar met de juiste richtlijnen wordt elk jaar het nieuwe bestuur super ingewerkt.
Sancties binnen je vereniging: stel een escalatieladder op
Iets zeggen tegen leden over ongewenst gedrag is belangrijk, maar lastig. Er bestaat een kans dat je tegen een vriend moet zeggen dat een bepaalde actie niet oké was, en hoe serieus word je dan genomen? Doet dat iets met de vriendschap? Door een escalatieladder op te stellen kun je onafhankelijk het gesprek aangaan over hoe je als bestuur conflicten binnen de vereniging hanteert.
Let’s Talk about Yes! Tegengaan van seksueel grensoverschrijdend gedrag
Het is een lastig onderwerp, maar des te belangrijker om het hier over te hebben. Het vragen van consent en het tegengaan van (seksueel) grensoverschrijdend gedrag is een onderwerp dat meer behandeld moet worden bij (studenten)organisaties, daarom kan deze training ook binnen een vereniging gegeven worden. Tijdens de training nemen we de eerste stappen om het onderwerp bespreekbaar te maken.
Verantwoordelijkheid geven en nemen
Soms doe je liever alles zelf, dan weet je ten minste dat het goed gebeurt. Maar je zit niet voor niets in een team. Er zit maar 24 uur in een dag, dus je kunt de taken beter verdelen. Dat zorgt ook voor betere resultaten. In deze training leer je hoe je de taken handig verdeelt zodat je het meeste resultaat bereikt.
Hoe gedraag jij je in functie?
Als bestuurder heb je een verantwoordelijkheid, maar ga je ook graag naar de activiteiten van je organisatie. Hoe gedraag je je daar? Kun je gezellig meedrinken, of liever wat minder? Deze keuze is voor elke bestuurder en elk bestuur anders, dus het is belangrijk dat hierover wordt gepraat. Dat, en meer, doen we samen in deze training.
Het belang van goede archivering
Je bent natuurlijk vooral met je eigen bestuursjaar en de toekomst van je organisatie bezig, maar soms moet je ook terugkijken. Als dan blijkt dat jij, je bestuursgenoten, of je voorgangers informatie niet goed hebben opgeslagen, kun je gaan zoeken naar een speld in een hooiberg. Hier leer je hoe je met goede archivering dat soort dingen moet voorkomen.
Schrijven van een jaarverslag
In een jaarverslag vertel je je achterban wat er dat jaar is gebeurd. Je opvolgers kunnen dan gemakkelijk zien hoe de afgelopen jaren zijn gegaan, en hoeven het wiel niet opnieuw uit te vinden. Handig, want er is niets frustrerender om je opvolgers in valkuilen te zien trappen, waar je zelf ook in bent getrapt!
Houd je bestuursjaar op koers: Introductie tot het Fundament
In onze ‘hoofdtraining’ Het Fundament gaan we diep in op de koers van je organisatie. Een introductie van dit onderwerp kan ook aan meerdere organisaties tegelijk worden gegeven, bijvoorbeeld bij een besturendag. De eerste stappen van het oprichten, laten groeien en professionaliseren van een studentenorganisatie komen dan in vogelvlucht aan bod.
We hebben een hoop kennis in huis. Vraag vooral naar de mogelijkheden, of neem contact op om jouw situatie voor te leggen!
Ontwikkeling op de lange termijn
Ons doel is niet alleen om kennis en vaardigheden over te dragen, maar ook om ervoor te zorgen dat deze kennis bewaard blijft. We bieden praktische tools om de inhoud van de training op te slaan in jullie organisatiegeheugen.
Ontdek hoe OnCourse Trainingen jullie organisatie kan ondersteunen met trainingen die aansluiten op wat jullie nodig hebben. We bespreken graag met jullie wat er allemaal mogelijk is!