Kost het bijhouden en overdragen van wachtwoorden veel moeite?

Lars van Scheijndel avatar

Geschreven door 

Laatst gewijzigd op 

Ik hoor besturen vaak spreken over wachtwoorden die niet op tijd of goed worden overgedragen. Er zijn natuurlijk ook veel wachtwoorden om over te dragen. En niet elke voorganger zal elk wachtwoord weten. Misschien mis je nu nog wachtwoorden, staan ze allemaal opgeschreven in een documentje (onveilig!) of alle wachtwoorden hetzelfde gemaakt (ook onveilig!). 

Ik noemde het net al, maar bijna elke manier van wachtwoorden bijhouden met een groep mensen is onveilig. Je zit dus niet alleen met het ontvangen van alle wachtwoorden van je voorgangers, maar ook het onthouden, opslaan of ervoor zorgen dat het allemaal verschillende wachtwoorden zijn. 

Wachtwoorden moeten moeilijk te raden zijn, en als ze dat zijn, zijn ze ook slecht te onthouden. Door ze op te schrijven hoef je ze niet te onthouden, maar als dat bestand lekt, ben je niet blij. Als je voor elk account hetzelfde wachtwoord hebt, heb je een net zo groot probleem als dat wachtwoord uitlekt. 

Al deze problemen los je op door een wachtwoordkluis te gebruiken. Dit is een programma dat al je wachtwoorden veilig opslaat. Als je op een nieuw apparaat toegang wilt tot die wachtwoorden, kost dat iets meer moeite (code uit een sms’je invoeren, op een link in een e-mail klikken, etc.), maar zo zorg je er wel voor dat niemand anders bij die wachtwoorden komt. 

Bij het aanmaken van nieuwe wachtwoorden wordt vaak een gegenereerd wachtwoord voorgesteld. Dus geen ‘Bestuursjaar123!’, ‘Welkom01!’ of ‘hoiikbenkees’, maar ‘vikSuy-3tacxa-poirew’. Dit is niet te raden of gokken, en dus ook vele malen veiliger. 

Je kunt ervoor kiezen om niet alle wachtwoorden in een wachtwoordkluis te zetten. Wachtwoorden van accounts specifiek voor jouw functie, bijvoorbeeld e-mail, deel je niet met je bestuursgenoten. Ook de inloggegevens voor de bank kun je beter uit de wachtwoordkluis houden (en dus gewoon goed overdragen). 

Met een wachtwoordkluis weet je zeker dat al jullie wachtwoorden veilig zijn opgeslagen. Nieuwe wachtwoorden worden automatisch moeilijk te raden wachtwoorden, terwijl je ze nooit hoeft in te vullen. Aan het einde van je bestuursjaar kun je alles in één keer moeiteloos overdragen. Klaar om zo’n wachtwoordkluis op te zetten? 

Er zijn veel verschillende wachtwoordkluizen. Gelukkig staat hier een goed overzicht dat je kan checken. De lijst wordt jaarlijks up-to-date gehouden, dus wachtwoordkluizen die gehackt zijn vallen automatisch af. 

Heb je nog vragen hierover? Voel je vrij om ze te stellen! We helpen jullie graag. 

+ berichten

Lars heeft bestuursjaren gedaan bij Studievereniging Indicium, Café HideOut en gemeenteraadspartij Student & Starter. Ook heeft hij er drie jaren in de instituutsraad en opleidingscommissie op zitten.

Wil je op de hoogte blijven?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief. Je weet het dan als eerste als we een nieuw blogartikel plaatsen!


Geplaatst op

in

door