Je bent jong en je wilt wat

Rafke Hagenaars avatar

Geschreven door 

Laatst gewijzigd op 

Dit blogartikel is geschreven door een gastauteur: Rafke Hagenaars, aankomend student Fiscaal Recht aan de Universiteit Leiden en oud-voorzitter van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS).

Je bent jong en je wilt wat. Misschien overweeg je zelfs wel een bestuursjaar te doen. Op zich al voldoende stof om over na te denken, en dan komen nog de eindeloze, goedbedoelde vragen zoals: Kun je dat wel aan? Is het niet een beetje vroeg? Oh, op jouw leeftijd was ik daar nog helemaal niet mee bezig!

Beginnen op jonge leeftijd met besturen brengt veel unieke kansen met zich mee, maar ook een aantal bijzondere hindernissen. Als jong bestuurslid heb je vaak nog ludieke en actiegerichte ideeën. Dit is geweldig voor de vereniging omdat je direct en fris met de problemen aan de slag kunt gaan. Bovendien zit je nog niet vast in het systeem. Als je ooit al eens een bestuursjaar hebt gedaan, zul je herkennen dat je aan het einde van het jaar vastzit in kaders en patronen. Daarvoor, vóór je bestuurstijd, dacht je nog niet heel lang over dingen na. Alle reden dus om te zorgen voor een fris, en dus jong, perspectief binnen je organisatie.

Een jonge bestuurder heeft vaak minder ervaring dan iemand die al jaren in het bestuurswereldje actief is. Bij deze ontwikkeling om nieuwe vaardigheden en kennis op te doen, hoort vanzelfsprekend ook groeipijn. In het begin zullen de verschillen onderling nog groot aanvoelen, maar vergis je niet! Jonge mensen willen heel graag leren en zijn bereid om daar veel voor in te leveren. Geef ze de tools en ruimte om zichzelf te ontwikkelen. Als dat proces is gelukt, krijg je er enorm veel loyaliteit en enthousiasme voor terug.

Deins dus vooral niet weg van jonge bestuurders. Leer van de fouten die zijn gemaakt tijdens het inwerkproces en accepteer dat sommige dingen eenmaal iets langer duren of niet vanzelf gaan. Uiteindelijk krijg je een bestuur met frisse ideeën, meer continuïteit, meer betrokkenheid en je blijft er zelf ook nog eens jong bij!

Om meer context te kunnen geven wat het persoonlijk voor je oplevert om al op jonge leeftijd te beginnen, zal ik meer ingaan op mijn eigen ervaring. Als je als jongere kansen krijgt om jezelf en anderen te vertegenwoordigen bij hun problematiek, kweekt dit een enorm verantwoordelijkheidsbesef. Zelf begon ik op mijn twaalfde in de medezeggenschapsraad van mijn middelbare school. Terwijl klasgenoten uren klaagden over lessen die niet uitvielen, begreep ik juist het belang van deze lessen. Zo hoorde ik namelijk de week daarvoor in een vergadering dat we als school anders onze lestijd niet zouden halen. Op deze manier raakte ik al snel minder gefrustreerd door de dingen die leken mis te gaan op school.

En wanneer er iets dan eens echt niet goed ging? Dan had ik een stem! Ik was in de positie om deze frustraties direct aan te kaarten bij de juiste mensen en meteen (of met een deel van) de oplossing te komen. Dit is ideaal voor jezelf en je persoonlijke ontwikkeling, maar ook voor de school of in bredere zin een organisatie.

Terugkomend op mijn eerdere vragen: Kun je dat wel aan? Is het niet een beetje vroeg? Jonge bestuurders kunnen het zeker wel aan. Ze raken gemotiveerd en gepassioneerd door het kunnen inzetten van hun stem om zo anderen te vertegenwoordigen en de vereniging een stukje mooier te maken. Daarnaast is het nooit te vroeg of te laat om je in te zetten voor een organisatie, waarmee je problemen van nu of in de toekomst kan aanpakken.

Kortom, begin jong, leer veel, en maak een verschil. Het is een investering in jezelf en in de gemeenschap waar je deel van uitmaakt. Dus als je de kans hebt, grijp die dan met beide handen aan en ontdek wat jij allemaal kunt bereiken!

Rafke Hagenaars
+ berichten

Rafke Hagenaars is 18 jaar oud en student Fiscaal Recht aan de Universiteit Leiden. Vanaf de brugklas was ze lid van de medezeggenschapsraad (MR) op het Graaf Engelbrecht in Breda en op 16-jarige leeftijd begon ze haar bestuursavontuur als Penningmeester bij het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS). Daarna is ze herkozen tot voorzitter van het bestuur 2023-2024.

Wil je op de hoogte blijven?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief. Je weet het dan als eerste als we een nieuw blogartikel plaatsen!


Geplaatst op

in

door