Als voorzitter van studentenvereniging Fictura zit Lisa met haar bestuur in een impasse. Ze willen een groots evenement organiseren, maar de meningen over de aanpak lopen sterk uiteen. Vergaderingen eindigen vaak in verhitte discussies zonder concrete besluiten. Lisa voelt de druk om haar team te leiden, maar weet niet hoe ze de verschillende perspectieven in goede banen kan leiden.
Dit probleem is niet uniek voor Lisa’s vereniging. Veel studentbesturen worstelen met het effectief managen van uiteenlopende meningen en ideeën. De vergaderingen worden een arena van conflicten in plaats van een broedplaats voor constructieve samenwerking. Dit kan leiden tot vertragingen, frustratie en een verminderde effectiviteit van het bestuur.
De hoeden van De Bono
Het gebrek aan structuur in discussies is een kernprobleem. Zonder een duidelijke methode om ideeën en meningen te ordenen, is het moeilijk om tot heldere, gedragen besluiten te komen. Vaak worden emotionele reacties en rationele overwegingen door elkaar gehaald, wat de besluitvorming vertroebelt. Een gestructureerde aanpak is nodig om alle standpunten goed te belichten en effectieve gesprekken te stimuleren.
De zes denkhoeden van Edward de Bono bieden een krachtige methode om dit probleem aan te pakken. Elke hoed staat voor een specifieke denkwijze:
- Witte hoed: Feiten en cijfers
- Analist
- Rode hoed: Gevoelens en intuïties
- De gevoelige blik
- Zwarte hoed: Kritische blik op risico’s
- Advocaat van de duivel
- Gele hoed: Positieve kijk en voordelen
- De optimist
- Groene hoed: Creativiteit en alternatieven
- Het creatieve brein
- Blauwe hoed: Procescontrole en overzicht
- De voorzitter
Deze denkwijzen kan Lisa op vele manieren inzetten. Wij gaan ons nu focussen op hoe de hoeden van De Bono Lisa en haar medebestuurders kunnen helpen om effectiever en met meer zelfinzicht te vergaderen. Laten we met Lisa meekijken hoe dit in de vergadering tot stand komt!
Wat gaat Lisa doen?
Lisa start de volgende vergadering met het voorleggen van een idee. Ze wil graag voor iedereen de zes hoedjes uitprinten en deze hoeden actief gaan gebruiken tijdens de vergaderingen. Voor de volgende vergadering heeft iedereen de kans gehad om zich kort in te lezen in de hoeden en zit geïnteresseerd te wachten tot Lisa de vergadering begint. Lisa start met het oppakken van de blauwe hoed en neemt de voorzittersrol op zich tijdens de opening. Vervolgens legt Lisa de blauwe hoed terug op tafel en pakt tijdens de mededelingen de rode hoed op en begint te vertellen dat zij de vergadering toch best spannend vindt. Ze hoopt dat alles goed gaat. Een medebestuurder die eigenlijk altijd alles positief inziet, doet dit nu ook en pakt de gele hoed op. Deze bestuurder reageert op Lisa en vertelt dat die denkt dat het goed gaat komen en bedankt Lisa voor haar initiatief om de hoeden te gebruiken. De vergadering gaat verder.
Wat is het effect?
Het doel en daarmee hopelijk ook het effect voor Lisa en haar bestuur is dat ze samen op een meer bewuste manier gaan vergaderen. Het idee is dat, als je je ervan bewust bent dat je constant de rol van advocaat van de duivel aanneemt, je hier op een gegeven moment zelf verandering in aanbrengt, omdat dit niet altijd productief hoeft te zijn voor de vergadering. Mocht iemand niet zelf tot dit inzicht komen, dan kan er ook door een ander ingezet worden op het aanspreken van deze persoon.
Hoe neem jij dit mee?
Net zoals Lisa kan jij dit voorstel bij je bestuur neerleggen. Neem hier goed de tijd voor, leg uit wat je doelen zijn en zorg dat je samen goed weet wat de verschillende hoeden inhouden. Blijf met elkaar praten en kijk samen hoe je kan groeien!
Heb jij nu hulp nodig met hoe jullie als team vergaderen en/of samenwerken? Contacteer ons vooral vrijblijvend over de mogelijkheden via ons contactformulier of info@oncoursetrainingen.nl!
Chiel is oprichter van studievereniging Educa, heeft een bestuursjaar bij het Overleg Studieverenigingen Hogeschool Utrecht (OSHU) gedaan, en is al meer dan 2,5 jaar actief in de medezeggenschap.