Dé boekentip voor (interne) voorzitters

Chiel Boot avatar

Geschreven door 

Laatst gewijzigd op 

Een boekentip, “The Five Dysfunctions of a Team”! In dit blogartikel geef ik jou een boekentip die mij op een toegankelijke manier veel nieuwe inzichten heeft geboden. Ik zal je meenemen in de start van het boek maar ik zal niet te veel vertellen, zelf lezen is namelijk meer leren! Ditzelfde geldt voor de theorie, ik geef een korte toelichting, maar laat genoeg over zodat je toch wel het boek moet lezen. Veel leesplezier met de blog en hopelijk ook met het hele boek! 

Het verhaal

In “The five dysfunctions of a team” (Lencioni, P. 2002)  gaan we mee met Kathryn, de nieuwe CEO van een jonge IT-start-up. Het boek is geschreven door Patrick Lencioni en is een boek dat diepgaande inzichten biedt in de obstakels die effectief teamwerk in de weg staan. In het boek wordt minder nadruk op formele processen gelegd en juist meer op de informele processen, de menselijke dynamiek binnen teams. Het boek belicht vijf belangrijke dysfuncties die teams kunnen ondermijnen, zoals gebrek aan vertrouwen en angst voor conflicten. Verder biedt Lencioni praktische oplossingen om deze problemen aan te pakken.

De noodzaak van open communicatie, vertrouwen en samenwerking om een gezonde teamcultuur te creëren staan in het boek voorop. Lencioni illustreert zijn concepten met een boeiend en laagdrempelig verhaal dat jou meeneemt door de uitdagingen waarmee het managementteam uit het verhaal wordt geconfronteerd. Kortom, een boek waar elke bestuurder erg veel herkenning in zal tegenkomen en waar je ook tijdens het lezen verklaringen kan vinden voor bepaalde gedragingen. 

De theorie 

Lencioni gaat in het boek in op vijf disfuncties van een team, ik zal hier de eerste twee toelichten. Het hieronder te vinden model is de basis van het boek. Zoals enkele andere piramidevormige modellen bouwen we op vanaf onder. Jullie doel als team is om te beginnen met vertrouwen kweken. Na vertrouwen gekweekt te hebben gaan we samen kijken naar conflicten. 

Het is binnen een bestuur erg belangrijk dat er geen angsten voor conflict zijn. Op het moment dat deze angst er wel is zal een discussie nooit op het scherp van de snede gevoerd worden en zal je dus ook binnen je bestuur niet het niveau halen wat je wilt behalen. Hiernaast, om het nogmaals te onderstrepen, is het erg belangrijk dat al deze fasen goed doorlopen worden. Als er geen vertrouwen is, kan je ook niet van mensen verwachten dat ze professioneel en zonder angst in discussie met elkaar gaan. Wil je oefenen met goed afstemmen met je bestuursgenoten? Hier vind je een goeie vergaderoefening!

(Lencioni, P. 2002)

Leesbaarheid en toepasbaarheid

Ik zou als dyslect dit boek zeker aanraden, ik werd gigantisch het verhaal ingezogen en zo door het boek heen. Verder is het goed om te weten, kijkende naar de toepasbaarheid dat er achterin het boek enkele opgaven zijn die jij samen met je team kan uitvoeren. Het boek is het naar mijn mening dubbel en dwars waard om te kopen! Als (intern) voorzitter ben jij vaak de aangewezen persoon om jouw team te vormen, te begeleiden en bij te schaven. Jij bent namelijk de persoon die het overzicht houdt en die daardoor als eerste kan zien waar er dingen mis gaan. 

Overweeg eventueel om boeken voor jullie organisatie te kopen. Een bepaalde kennisbasis is altijd fijn en als vereniging is het misschien niet heel gek om enkele van deze boeken gewoon te hebben liggen.

Benieuwd naar een andere boekentip? Lees dan hier Jorams artikel over ‘Studeren is Combineren’

+ berichten

Chiel is oprichter van studievereniging Educa, heeft een bestuursjaar bij het Overleg Studieverenigingen Hogeschool Utrecht (OSHU) gedaan, en is al meer dan 2,5 jaar actief in de medezeggenschap.

Wil je op de hoogte blijven?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief. Je weet het dan als eerste als we een nieuw blogartikel plaatsen!


Geplaatst op

in

,

door