Een boekentip! In ‘Studeren is combineren’ biedt Mathijs van Kouwen een handboek voor rust, focus en overzicht voor een druk studentenleven. In dit blogartikel neem ik je mee in de ervaringen van de schrijver tijdens zijn bestuursjaar en de lessen die hij toen heeft geleerd en ik vertel kort wat over de bruikbare inhoud van het boek.
Over de schrijver
Mathijs van Kouwen is in 2023 afgestudeerd in Sustainable Energy Technology aan de TU Delft. Hij heeft zelf een druk studentenleven gehad, met studie, werk, commissies en een fulltime bestuursjaar als balletjes om hoog te houden. Tijdens zijn bestuursjaar werd het hem even te veel. Er was veel stress en hij had voortdurend het gevoel ‘aan’ te staan. Vanaf toen is hij op zoek gegaan naar manieren waarop het anders kon zodat hij niet zou overlopen. Met behulp van boeken, podcasts en filmpjes ontwikkelde hij een werkwijze voor meer rust, focus en overzicht.
De theorie
Het boek is opgedeeld in drie delen. Elk onderdeel begint met een persoonlijk verhaal over zijn eigen ervaringen tijdens zijn studietijd. Dit doet hij aan de hand van stukken uit zijn dagboek. Vervolgens koppelt hij dit aan praktische lessen die hij heeft geleerd.
Het eerste onderdeel gaat over alles op een rijtje brengen en zorgen voor mentale helderheid. Door middel van theorieën uit de psychologie leert hij je waar piekergedrag vandaan komt, hoe je iets even kunt ‘parkeren’ in je hoofd, hoe je een planning maakt en prioriteiten aanbrengt.
Deel twee van het boek gaat over focus. Mathijs beschrijft hoe je focus aanbrengt en hoe je ook een goed ritme voor jezelf inbouwt. Je kunt niet op elk moment gefocust zijn, dus je moet het ook afwisselen met rustmomenten. Je maakt bijvoorbeeld een planning aan de hand van hoeveel wilskracht een taak kost om af te ronden.
Het derde deel van het boek gaat over effectiviteit en jezelf op koers houden. Je leert hoe je door goed naar jezelf te luisteren zorgt dat je jezelf niet kwijt raakt in alle hectiek. Ook geeft Mathijs je een stappenplan voor een soort wekelijkse ‘APK-keuring’ die je bij jezelf kunt doen.
Bovenstaand model komt ook terug in Studeren is combineren
Leesbaarheid en toepasbaarheid
Slechts zelden krijg je als jonge bestuurder een boek te lezen dat is geschreven vanuit het perspectief van iemand die een bestuursjaar doet. Ik vond het ontzettend verfrissend om de persoonlijke anekdotes vanuit Mathijs te lezen.
Ik heb Mathijs ook zelf mogen ontmoeten en enkele keren gesproken. Hij is een hele vlotte en oprechte kerel die het beste voor heeft met studenten. Zijn schrijfstijl is ook zeer toegankelijk.
Merk je dat je op dit moment overloopt tijdens je bestuursjaar? Probeer dan écht wat tijd vrij te maken om dit boek te lezen.
Benieuwd naar een andere boekentip? Lees dan hier Chiels artikel over ‘The Five Dysfunctions of a Team’
Joram is sociaal werker, heeft twee bestuursjaren bij Studievereniging Avanti gedaan, vijf jaar lang studenten vertegenwoordigd in de medezeggenschap en is oud-voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond.
Geef een antwoord