Het kan wel eens gebeuren, een sollicitant van zeventien of misschien zelfs zestien jaar oud. Maar wat doe je daar mee? Mogen die mensen wel in het bestuur? Hoe ga je hier mee om? Wij gaan je meenemen door middel van enkele opties. Twee dingen zijn in ieder geval zeker:
1. Je mag een minderjarig persoon in je bestuur hebben
2. Je moet samen goed weten wat dit betekent
Weet waar je aan begint
Hieronder zullen we de vier opties omschrijven zoals wij die bedacht hebben. Laat je vooral niet beperken door de opties die we geven, laat je creativiteit vooral werken! Deze opties zijn ook te gebruiken als richtlijnen of inspiratie.
Bij elke optie raden we aan om duidelijk voor jezelf op te schrijven welke keuze jullie maken en waarom. Deel dit ook met je onderwijsinstelling, zodat je waar nodig nog even met ze kan sparren.
Verder is het voor verenigingen met veel leden jonger dan achttien goed om te bedenken wat je doet als jullie alleen maar aanmeldingen hebben van leden jonger dan achttien. Bespreek dit ook goed met je onderwijsinstelling!
1. Voor alle besluiten toestemming vragen aan voogd
In de wet staat dat je bij een minderjarige bestuurder goedkeuring nodig hebt van de ouders/voogd voor elke keuze die deze persoon maakt. Dit geldt dus ook voor alles waarover gestemd wordt. Je kan er natuurlijk voor kiezen om dit gewoon te doen.
Communicatie is dan nog belangrijker dan normaal. De ouders/voogd van een van je bestuursleden onder de achttien moeten namelijk óók snappen wat er allemaal gebeurt, die moeten namelijk toestemming geven. Zorg dus bij deze optie voor goede extra afspraken, en zet deze ook voor iedereen op papier.
2. Minderjarigen stemmen niet mee
Jullie kunnen er als bestuur voor kiezen om één keer te spreken met de ouders/voogd van bestuurders onder de achttien, en af te spreken dat minderjarige bestuurders nooit meestemmen. Door deze keuze aan het begin van het bestuursjaar te maken en te overleggen met de ouders/voogd van elke bestuurder onder de achttien, los je het probleem direct voor de rest van het jaar op.
Dat betekent niet dat deze bestuurders niet mee mogen praten over de keuzes die gemaakt worden, dat kan natuurlijk nog steeds. Alleen voor de keren dat mensen stemmen, stemt deze bestuurder niet mee. Dit kun je opschrijven in de notulen.
Het is belangrijk dat je erop let dat er geen clubje van ‘echte’ bestuurders ontstaat, dit kan heel rot voelen voor de bestuurders onder de achttien. Jullie kunnen onderling afspreken dat je altijd iedereen laat stemmen, maar alleen de uitkomst van de stemming opschrijft in de notulen.
3. Minderjarigen niet inschrijven als bestuur
Wanneer je een vereniging of stichting opricht, laat je een notaris statuten schrijven. Dit zijn de ‘basisregels’ voor je vereniging. Hierin staat bijvoorbeeld dat jullie bestuur uit minimaal vier mensen moet bestaan.
Als je meer bestuurders hebt dan nodig, kun je ervoor kiezen om bestuurders onder de achttien dan niet in te schrijven als bestuurder. Ze hebben officieel gezien dan ook geen stem. Deze optie lijkt dus op de vorige, alleen hoef je dan helemaal nooit te overleggen met de ouders/voogd van de bestuurder onder de achttien.
Let er dan wel op dat je voldoende bestuurders hebt ingeschreven. Volgens de wet moet dit minimaal één bestuurder zijn, volgens jullie statuten waarschijnlijk meer. Deze optie werkt dus niet als iedereen die heeft gesolliciteerd onder de achttien is.
4. Gewoon niet doen
Het is misschien erg flauw, maar het niet toelaten van een minderjarig persoon kan een keuze zijn. In de wet staat dat je bij een minderjarige bestuurder goedkeuring nodig hebt van de ouders/voogd voor elke keuze die deze persoon maakt. Dit geldt dus ook voor alles waarover gestemd wordt.
Dit zorgt dus voor extra stappen die de keuze kunnen vertragen. Je kunt er dus voor kiezen om geen personen onder de achttien aan te nemen voor een bestuursfunctie.
Conclusie
De opties hierboven bieden allemaal voor- en nadelen. Het is belangrijk dat jullie bepalen welke optie het beste past. Misschien dat een combinatie van opties juist het beste voor jullie werkt. Wij vinden dat optie 1 het beste is, maar dit verschilt natuurlijk per vereniging.
Welke keuze jullie ook maken: overleg het met jullie onderwijsinstelling en schrijf de afspraken met elkaar op!
Lars heeft bestuursjaren gedaan bij Studievereniging Indicium, Café HideOut en gemeenteraadspartij Student & Starter. Ook heeft hij er drie jaren in de instituutsraad en opleidingscommissie op zitten.