Chiel en ik (Lars) hebben een hoop bestuursjaren en raadsjaren achter de rug. Bij de start van elk van die jaren namen we de kennis die we daarvoor hadden opgedaan weer mee. Elk jaar namen we de lessen van daarvoor mee in een nieuw bestuurs- of raadsjaar.
Ondertussen hebben we een hoop geleerd, en die kennis delen we graag met jou! In dit blogartikel, en in alle artikelen die nog gaan volgen, lees je handige tips, tricks en adviezen over besturen, samenwerken en leiderschap voor studenten die actief zijn in het bestuur van hun vereniging of organisatie.
Of je nu een voorzitter, penningmeester, secretaris of commissielid bent, wij hebben de kennis en inzichten die je nodig hebt om je bestuursvaardigheden te verbeteren en effectief te kunnen samenwerken met je medebestuurders.
Als je op de hoogte wilt blijven, laat dan hieronder je e-mailadres achter:
In dit blogartikel ga ik het hebben over vijf dingen die Chiel en ik hadden willen weten aan het begin van elk van onze bestuursjaren. Dit zijn niet de enige tips die we Natuurlijk handig voor je opvolgers, maar ook zeker handig als je aan de gang bent of gaat met de overdracht.
1. Bedenk waarom jíj een bestuursjaar doet
Om het beste uit je bestuursjaar te kunnen halen, moet je weten hoe het beste bestuursjaar er voor jou uitziet. En je haalt er het meest uit als je dit aan het begin van je bestuursjaar bedenkt.
Misschien wil je ervaring opdoen met plannen en organiseren, of juist werken aan je communicatieve vaardigheden. Het kan zijn dat de organisatie die je bestuurt vooruit helpen je drijfveer is. Of je wilt op deze manier bijdragen aan je onderwijsinstelling of opleiding en het studentenleven.
Er zijn ook genoeg dingen die bij een specifieke functie horen. Als penningmeester kun je alle financiële werkzaamheden mooi op je CV zetten, als voorzitter het aansturen van een team, en als extern het professioneel contact onderhouden met bedrijven. Of wellicht vind je het gewoon ontzettend leuk om een jaar lang nauw samen te werken met toffe mensen die net zo enthousiast zijn als jij.
Er zijn dus genoeg redenen om bestuur te willen doen. Wanneer je die helder hebt (het kan zijn dat deze tijdens je jaar nog veranderen), kun je bedenken hoe jouw ideale bestuursjaar eruit ziet. Wat moet er gebeuren om je persoonlijke doelen te vervullen?
Deel dit ook met je hele bestuur, en vraag of zij hetzelfde doen. Zo heb je van elkaar helder wat ieders persoonlijke doelen zijn, en kun je elkaar helpen met ze behalen.
2. Leer van het verleden
Tenzij je de oprichter bent van de organisatie die je bestuurt, heb je voorgangers. Voorgangers die een heel bestuursjaar hebben meegemaakt. En die voorgangers hebben allerlei dingen van dat bestuursjaar geleerd.
Probeer dus zoveel mogelijk van je voorgangers te leren! De overdracht is hier een prima moment voor, maar daarin wordt lang niet alles behandeld.
Als je tijdens je bestuursjaar ergens tegenaan loopt, vraag dan eens aan een voorganger hoe zij hier mee om zouden gaan. Wellicht hebben ze al iets soortgelijks meegemaakt, en kunnen ze je een hoop hoofdpijn besparen door je in de richting van de juiste oplossing te sturen.
Natuurlijk wil je niet dat je voorgangers constant over je schouders mee kijken, en oud-bestuurders zijn erg goed in ongevraagd advies geven. Door ze af en toe zelf om advies te vragen, hebben ze (hopelijk) het gevoel dat ze zich niet constant hoeven te bemoeien met hoe jij je organisatie bestuurt.
3. Zorg goed voor jezelf, mentaal en fysiek
Jouw bestuur heeft je nodig en je moet je goed voelen om je bestuur te geven wat je ze wilt geven. Om je goed te voelen moet je soms hard werken. Een fysiek gezond lichaam zorgt er voor dat het makkelijker is om mentaal gezond te zijn, blijven, worden. Deze tip bestaat dan ook uit enkele losse tips.
- Let op je alcohol- of drugsgebruik. Zoals bij alles is teveel een probleem. Waar specifiek teveel alcohol vaak toch een subjectief begrip is, is het binnen de studenten wereld over het algemeen toch wel vaak aan de hoge kant. Kijk goed naar jezelf en hou in je achterhoofd wat jij wilt behalen en/of alcohol en/of drugs je dromen/plannen niet in de weg staan.
- Zorg dat je regelmatig gezond eet. Zelf koken is veelal gezonder dan bestellen, afhalen of opwarmen. Voor de mensen die meteen denken ‘maar dat kost toch super veel tijd?’ check de oven mogelijkheden, weinig werken en mooi een half uurtje om wat werk te verzetten.
- Blijf in beweging. Een fysiek gezond lichaam is je basis en beweging is goed voor de geest. Pak eens de fiets in plaats van de bus of ga regelmatig naar de sportschool. Het doet wonderen!
- Heb je een drukke dag gehad en zit je hoofd vol? Schrijf het er letterlijk uit. Dit klinkt zweverig, maar helpt wel voor veel mensen. Wanneer je schrijft wat je hebt gedaan of waar je mee zit hoef je er zelf niet meer aan te denken, want het staat op papier. Het is je hoofd uitgeschreven.
- Neem soms even een momentje rust. Ga even gewoon rustig zitten en bedenk even bij jezelf, wat heb ik gedaan, hoe voel ik me en waar ga ik heen. Een kort bezinningsmomentje kan veel rust geven.
4. Maak alles vanaf dag 1 overdraagbaar
Iedereen wilt in hun bestuursjaar gave dingen voor elkaar krijgen. Dingen waar de organisatie die je bestuurt nog jaren plezier van heeft. Van die dingen waar je opvolgers het jaren later over hebben, en ze dan zeggen “Weet je wat er echt goed geregeld is bij onze vereniging? [voer jouw grote ambitie hier in]!”
Dit is misschien wel de grootste tip in dit artikel, voor zowel jouw als je opvolgers: alles wat je doet, moet overdraagbaar zijn!
Dat betekent dat, als jij een tof feest, een geweldige studiereis, of een steengoede overdracht voor elkaar hebt gekregen, het doodzonde is als die kennis een jaar later verloren gaat. Je kunt daarom het beste, vanaf dag een, ervoor zorgen dat je alles overdraagbaar maakt.
Het wiel opnieuw uitvinden is voor een bestuurder niet leuk, omdat je veel moeite stopt in iets wat al (bijna) helemaal uitgewerkt was. En het is voor een voorganger niet leuk, omdat die ziet dat hun werk maar één keer nuttig is geweest.
Wil je meer weten over hoe je dingen overdraagbaar maakt? Lees dan dit artikel!
5. Wat is de kracht van elk bestuurslid?
De dingen die jij leuk vindt om te doen, zijn waarschijnlijk ook de dingen waar je goed in bent. En als je er nog niet goed in bent, word je dat vanzelf, omdat je ze vaker gaat doen, omdat je ze leuk vindt om te doen.
Als het goed is, heb je al een (soort van) functieverdeling of portefeuilleverdeling. Als je dat nog niet hebt, ga je die waarschijnlijk nog wel maken. Daarbij is dan al nagedacht over waar elke bestuurder goed en minder goed in is.
Een atechnisch persoon die niet goed kan rekenen zal waarschijnlijk geen penningmeester worden. Die persoon is misschien wel weer heel goed in mensen aansturen, en kan dan commissies gaan leiden, terwijl dat de misschien penningmeester weer helemaal niet ligt.
Kortom: doe waar je goed in bent, en laat de rest over aan anderen.
Een uitzondering is natuurlijk wanneer je ergens goed in wilt worden. Jij kan aan het begin van je bestuursjaar besluiten dat je je organisatorische skills wilt boosten. Dat lukt je alleen als je dat ook gaat doen.
In dat geval raden we aan om dit voor te leggen aan je medebestuurders. Dan weten ze direct dat je er nog niet helemaal goed in bent, en misschien hebben zij wel kennis waar je wat van kunt leren.
Conclusie
Dit zijn voor nu vijf dingen die wij hadden willen weten aan het begin van onze bestuursjaren. Neem ze mee, deel ze met je opvolgers en andere bestuurders waarvan jij denkt dat ze er iets van op kunnen steken.
Er is natuurlijk nog veel meer informatie die we graag met je delen (zoals: Vraag liever teveel advies dan te weinig). Die blogartikelen delen we op deze website wanneer ze af zijn. Wil je het als eerste weten wanneer we iets plaatsen? Laat hieronder je mailadres achter!
Lars heeft bestuursjaren gedaan bij Studievereniging Indicium, Café HideOut en gemeenteraadspartij Student & Starter. Ook heeft hij er drie jaren in de instituutsraad en opleidingscommissie op zitten.